Zorgen dat gesneden appel en banaan niet verkleurt

Als gesneden appel of gesneden banaan met zuurstof in aanraking komt wordt het bruin zodra je het opensnijdt. Hoewel het de smaak niet verandert staat het niet zo mooi in je pas klaargemaakte salade of dessert. Er zijn gelukkig een paar makkelijke trucjes om te zorgen dat het fruit er vers uit blijft zien. De makkelijkste is citroensap.

  • Koop vruchtensap of pers het zelf uit. Er zijn verschillende soorten vruchtensap die voorkomen dat in stukjes gesneden banaan bruin wordt. Je kunt vers sap gebruiken, of uit een pak; het maakt niet uit. Je hebt er hoe dan ook niet veel van nodig; ongeveer 120 ml per een of twee bananen is voldoende.
    • Citroensap is het bekendste sap waarmee je kunt voorkomen dat fruit bruin wordt. Het werkt bij zowel bananen als bij appels.[2] Er zijn echter nog allerlei anderen soorten sap die werken, zoals:
    • Limoensap
    • Sinaasappelsap
    • Ananassap
    • Grapefruitsap
    • Appelsap
  • Bedek de stukjes banaan met een laagje sap. Dit kun je doen door het sap over de stukjes banaan te smeren, of door de stukjes in het sap te dompelen. Je kunt de stukjes ook een paar minuten in het sap laten liggen, zodat ze het vruchtensap kunnen absorberen. Dan blijven de stukjes er heel vers uitzien, al kan het de smaak wel wat meer veranderen dan normaal.
    • Een andere manier om de banaan snel met sap te bedekken is door deze met het sap in een afgesloten plastic zak te doen, en die dan een paar keer om te draaien.
    • Om de smaak van de banaan zo min mogelijk aan te tasten, moet je niet te veel sap gebruiken, of het er met een plantenspuit lichtjes overheen sproeien.

  • Gebruik of bewaar de banaan. Als het eenmaal in het sap is geweest, wordt de banaan veel minder snel bruin. Of je de stukjes nu zo gaat eten, of dat je er een taart, fruitstokjes, of fruitsalade van maakt, je kunt erop vertrouwen dat je banaan er tot het einde van de maaltijd vers uit blijft zien. Zelfs buiten de koelkast blijft het in een plastic bak nog meerdere uren goed; perfect als je banaan mee wilt nemen voor de lunch.
    • Ook al heb je ze ingesmeerd met sap, kun je de stukjes banaan het beste dezelfde dag nog opeten. Door de temperatuur in de koelkast wordt de schil misschien bruin, maar als je dat niet erg vindt, kun je het fruit nog gewoon eten, want het blijft vers.[3] Als je de schijfjes wel in de koelkast doet, zorg dan dat je ze in een luchtdichte bak of zak bewaart.
  • Breng verkleurde banaan weer tot leven met wat ananas- of grapefruitsap. Als de stukjes banaan al bruin zijn, is het nog geen verloren zaak. Je kunt verkleurde stukjes banaan weer licht maken door ze 10-15 minuten in ananas- of grapefruitsap te leggen. Ze worden niet helemaal zoals het was, maar ze zullen er zeker verser en lekkerder uitzien.