Vleesvervangers

Mensen die minder of geen vlees willen eten hebben veel vegetarische keuzes die dezelfde voedingsstoffen leveren als vlees. In de praktijk worden deze vegetarische keuzes vleesvervangers genoemd. Vegetarische keuzes zijn een bron voor eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12. Er zijn ook andere vegetarische bronnen voor deze voedingstoffen, zoals zuivel voor vitamine B12 en granen voor vitamine B1 en ijzer.


Criteria voor goede vegetarische keuzes

In een goede vegetarische keuze  zit:
eiwit (meer dan 12% van de energie), en ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram), en vitamine B1 (meer dan 0.06 microgram per 100 gram), en/of vitamine B12 (0.24 microgram per 100 gram). Niet in elke goede keuze zit vitamine B12. Vegetariërs halen ook B12 uit zuivel en eieren. Veganisten doen er goed aan vitamine B12 bij te slikken. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat een goede vegetarische keuze een meer duurzame keuze moet zijn dan vlees. 

Goede vegetarische keuzes met voldoende ijzer, vitamine B1 én vitamine B12

Eieren

Sommige kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes en burgers met minder dan 450 milligram natrium per 100 gram en met (toegevoegd) ijzer en vitamine B12. Vitamine B1 zit er meestal van nature in. 

Goede vegetarische keuzes met voldoende ijzer en vitamine B1, maar zonder vitamine B12

Peulvruchten en producten gemaakt van de peulvrucht sojaboon (tofu en tempé)
Noten, pinda’s en pitten
Nieuwe eiwitbronnen  – ‘Nieuwe eiwitbronnen’ is een term die gebruikt wordt voor eiwitrijke producten die de potentie hebben om ingezet te worden naast of in plaats van vlees en de goede vegetarische keuzes. Ze zouden dus aan dezelfde criteria moeten voldoen als de nu gebruikelijke ‘vleesvervangers’.
In ontwikkeling zijn:
Wieren, algen, insecten.
Kweekvlees (kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke stamcellen van varken of rund te vermeerderen en te laten specialiseren tot spiercellen) 

Dit zijn stuk voor stuk potentiele duurzame alternatieven voor vlees. Maar voordat ze geschikt zijn voor de grote massa, zijn er nog wel wat aandachtspunten en is er meer onderzoek nodig. Zo zijn niet alle soorten wieren, algen en insecten even geschikt, bijvoorbeeld vanwege de voedingswaarde of eventueel aanwezige schadelijke stoffen. De kweekmethodes zijn nog in ontwikkeling. Ook kweekvlees heeft potentie, maar het zal langer duren voordat dat in de winkels ligt.

Bron: Voedingscentrum