Lemon Curd / Limoen Curd / Peren Curd / Sinaasappel Curd

Ingrediënten:

  • 100ml vers geperst citroensap
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 1 of 1,5 gelatineblaadjes

Bereiding:

  1. Rasp het geel van de citroenschillen
  2. Pers de citroenen uit (moet ongeveer 100ml zijn)
  3. Zet een vuurvaste kom/schaal (of kleinere pan) bovenop een grotere pan met daarin een laagje water op medium warmte (au bain marie). Nog handiger is een speciaal au bain marie pannetje.
  4. Doe in de bovenste pan de boter, suiker en citroenrasp en roer het geheel totdat de boter helemaal is gesmolten
  5. Roer het citroensap er door
  6. Haal de bovenste kom/pan van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen de eieren los in een apart schaaltje
  7. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij de eieren en klop goed door
  8. Doe alles weer bij elkaar in de kleine kom/pan en roer goed door
  9. Zet de kleine pan weer bovenop de grote
  10. Door de warmte van het water in de onderste pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit kan zeker wel een kwartier duren. Het zou vla-dikte moeten krijgen. Blijf gedurende dit kwartier regelmatig roeren
  11. Week intussen anderhalf blaadje gelatine in koud water (Elk blaadje apart weken, gedurende 5 minuten)
  12. Haal de blaadjes uit het koude water, knijp uit, en voeg, afhankelijk van de dikte van de curd, 1 of 1,5 blaadje toe aan de lemon curd totdat ze gesmolten zijn. (Gelatine stijft pas op in de koelkast, dus niet al in het pannetje).
  13. Verdeel de lemon curd over leuke potjes of in 1 grote pot
  14. Sluit meteen de deksels van de potjes, laat even op het aanrecht afkoelen en zet daarna in de koelkast waar het verder kan opstijven.

Tip: Vervang de citroenen eens voor limoenen (deze zijn kleiner dus je hebt er ongeveer 5 nodig om te persen), of door peren- of sinaasappelsap. Neem voor peren- of sinaasappelcurd biologische verse sap van bijvoorbeeld De Appelaere (van AH) 100% puur sap.